Ispanak Nasıl Yetiştirilir?

Ispanak mevsimi geldi. Pazar tezgahlarında yerini alan ıspanak eylül ekim aylarında ekilebilir. Ispanak nasıl yetiştirilir?

Ispanak, iki yıllık, serin iklim bitkisidir. Türkiye’de ıspanak sık tüketilen bir sebzedir. En çok yetiştirilen çeşitleri ise, düz ve kırışık yapraklı olanlarıdır. Ispanak her bölgede yetiştirilebilir. Ispanağın özel bir toprak isteği yoktur. Ülkemizde Karadeniz bölgesi dışında her yerde yetiştirilir. Ispanak kışın bahçe toprağını kaplayarak, kökleri sayesinde başka bitkiler için de besin içerir. Ispanağın yapraklarında A vitamini daha fazladır. Bu yüzden vitaminden faydalanmak amacıyla, tazeyken salatalarınızda ıspanağı çiğ olarak kullanabilirsiniz.

Ispanak Ne Zaman Ekilir?

Ispanak ekimi için en iyi dönem hasadın ilkbaharda yapılması için, Mart ve Nisan aylarındadır. Eğer kış hasadı yapılacaksa Eylül ve Ekim aylarında ekim yapılmalıdır. Ispanağın yazlık türleri de Mayıs ve Haziran aylarında ekilebilir.

Ispanağın Sıcaklık ve Toprak İsteği

Ispanak ekiminde en önemli etken iklim isteğidir. Serin iklim özelliklerini seven bir sebze olduğundan, buna dikkat edilmelidir. Don olan mevsim geçişleri bitkiye zarar verir. Kış döneminde ekim zamanı geçirilir ise, kışın ıspanaklar zarar görebilir. Soğuk hava ıspanaktan alınan verimi azaltır. Bu bitkinin gelişimine de mani olur. Fazla sıcak ve nemli topraklarda yapılan ıspanak ekimi de düşük verimde olur. Bu nedenle ekim için 15-20 derecelik iklim koşulları tercih edilmelidir.

Ispanak Nasıl Ekilir?

Ispanak her tür toprakta yetişebilen bir sebzedir. Fakat asitli topraklar tercih edilmemelidir. Ispanak az karakteristik topraklara ekilirse, erken zamanda ürün alınabilir.

Ispanak için tohum ekileceği zaman, toprak ısının ortalama 12 derece olması gerekir. Bu ısı, ideal tohum ekimi için önem taşır. Ispanak ekimi yapılacaksa, verimi arttırmak için toprağın nemini ekimden önce sağlamalısınız. Eğer kuru toprağa ıspanak ekimi yapılırsa, çimlenme gecikir ve ıspanak daha zayıf yetişir. Buna engel olmak için, ıspanak ekiminden 2 gün önce toprak sulanmaya başlanmalıdır. Bu sayede toprak iyice nemlenir. Daha sonra toprak çapalanmalı ve havalandırılmalıdır. Ürünün kaliteli olması için gübreleme de yapılmalıdır. Nemlenme sonrasında gübreleme yapılabilir. Çapa yapılan toprağa gübre atılmalı ve böyle 1-2 gün beklenmelidir.

Bu işlemlerden sonra ıspanak ekimi yapılabilir. Önce ekim yapılacak alandaki toprağın hava alması ve kuvvetlenmesi için bel küreği ile kabartılması sağlanır. Sonra, toprak tırmık ile düzeltilir. Ardından, yine tırmık yardımı ile 20’şer santimetre aralıklar ve 3’er santim derinlikler paralel çizilir. Son olarak da, tohumlar ekilir. Bunu serpme ekim olarak yapın. Toprağa fazla ıspanak tohumu serpin. Çünkü çimlenme sırasında dış etkenler tohumların bir kısmını götürebilir. Toprak çizgilerden kapatılarak, sıkıştırılır. Bunları ektikten sonra tırmıkla düzeltin. Fazla bakım istemeyen ıspanak yetiştiriciliğinde, sadece düzenli sulama yapmanız yeterlidir. Yabani otları da temizlemelisiniz. Ispanakların hepsi aynı anda büyüyeceğinden, hasat sırasında hepsi toplanır.

Ispanak gelişimi sırasında, ortam her zaman nemli olmalıdır. Ancak, çamur yapılmaması gerekir. Ekimden yaklaşık 10 gün sonra, çimlenme başlar. Çimlenme sonrasında, ıspanakların daha sağlıklı büyümesi için, gübre kullanımına geçilebilir.

Siz de, bu bilgiler ışığında bahçenizde zengin bir vitamin deposu olan ıspanağı yetiştirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu