Açelya Çiçeği

Renkli çiçekleriyle muhteşem görünen ve çok sevilen bir salon bitkisi olan açelyanın güzelliğini evinize taşıyabilirsiniz.

Açelya çiçekler içinde fundagiller ailesindendir. Anayurdu Çin olan bu bitki 40 santime kadar boylanabilir. Kış mevsiminde veya ilkbaharda bolca kırmızı ve pembe tonlarında çiçek verir. Açelya uzun süre çiçekli kalan bir bitkidir. Satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta, çiçek goncalarının sayıca fazla olmasıdır.

Açelya, yaz-kış çiçeklenen bir bitkidir. Yazın bahçenizde, kışın da pencere önlerinde açelyaya yer verin. Açelya, kuzeye bakan balkon ve pencerelere yerleştirildiğinde, en iyi sonucu verir. Havadar, yarı güneşli ve nemli olmayan yerleri sever. Gerekli şartları sağladığınızda, açelya en güzel çiçeklerini açacaktır.

Açelya çiçeği, yarı güneşli yarı gölgeli, esintili ve nemli bahçeleri sever. Tüm gün esintiye ihtiyaç duyar. Açelya ev içinde değil de bahçede ya da balkonda yetiştirilmelidir. Yeri çok havadar olmalıdır.

Açelyanın Bakımı

Su İhtiyacı

Açelya suyu seven bir bitkidir, fakat toprağı kurumadıkça sulanmamalıdır. Haftada bir kez yapraklarına kireçsiz su püskürtülmelidir.

Toprak İhtiyacı

Açelya kireçsiz ve asit özellikli toprak sever. Toprağına yaprak çürüntüsü karıştırılması önerilir.

Gübre İhtiyacı

İlkbahardan sonbahara kadar açelya bitkisine haftada bir sıvı gübre verilmelidir.

Işık İhtiyacı

Açelya bitkisi doğrudan gelen ışığa maruz bırakılmamalıdır. Yarı gölge yerler tercih edilmelidir.

Isı İhtiyacı

Açelya bitkisi ortalama 10-18 derece ısıdaki serin ortamları sever. Evin girişi ya da koridorları gibi serin yerler tercih edilmelidir.

Hastalıkları

Toprakta demir eksikliği veya toprağın pH derecesinin fazla yükselmiş olması yaprakların sararıp solmasına sebep olur.  Bu durumda sıvı bitki besini verilmelidir.

Sık sık sulamak da yapraklarının sararmasına sebep olur. Toprağı kurudukça sulanmalıdır.

Bitler için ilaçlama şarttır. Mantar hastalığı oluşmasının sebebi ise uygunsuz şartlarda bakılmasıdır.

Açelya bitkisini üretmek için çiçek açma döneminin bitmesi beklenir. Yarı odunsu bir hale gelen sürgünler yazın kesilmek suretiyle, çelik elde edilir. Bu çelikler kireçsiz ve asit özellikli toprağa dikilerek, yeni bitki elde edilir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu