Zeytinyağı Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Zeytinyağı, zeytin ağacının meyvesinden elde edilen yeşilimsi-sarımtırak renkte sıvı bir yağdır. Zeytinyağı çeşitleri Akdeniz coğrafyasının sağlık ve lezzet kaynağıdır.

Akdeniz coğrafyası zeytinyağının anavatanı konumundadır. Günümüzde zeytinyağının %98’i Akdeniz’de üretilmektedir. Yine Akdeniz coğrafyasında üretim oranına yakın bir oranda da tüketilmektedir.

Türkiye, dünyanın önemli zeytinyağı üreticilerinden biridir. Fakat buna rağmen üretim oranında tüketilmemektedir. Türk mutfağında “zeytinyağlılar” diye bir kavram olmasına rağmen, zeytinyağı tüketimi dünyanın gerisinde kalmaktadır.

Sağlık ve lezzet kaynağı zeytinyağı tüketiminin artmasının teşvik edilmesi gerekiyor. Bu sebeple zeytinyağının çeşitleri  ve kullanım alanları hakkında bilgi edinilmesi de önemlidir.

Naturel Zeytinyağı

Naturel Zeytinyağı

En olgun zeytin tanelerinden üretilir. Dinlenme ve süzme gibi yalnızca fiziksel işlemlere tabi tutularak üretilen naturel zeytinyağı hiçbir kimyasal işlem görmemektedir. Bu yöntemde zeytinyağı zeytinin kokusu ve tadını en iyi şekilde yansıtır. Rengi yeşil, sarı tonlarındadır. Asit içeriği en fazla %3.3 civarındadır.

Naturel zeytinyağı daha çok salata ve soslarda çiğ olarak tüketilmelidir. Üç çeşidi vardır: Naturel Sızma (Asit içeriği: %1), Naturel Birinci (Asit içeriği: %2) ve Organik (Asit içeriği: %1)

Riviera Zeytinyağı

Riviera Zeytinyağı

Ham zeytinyağının, fiziksel yöntemlerle rafinasyonu sonucu elde edilen rafine zeytinyağı ile %10-20 oranında natürel yemeklik zeytinyağlarının karışımı sonucu elde edilir. En çok %1.5 asit içerir. Rengi ve aroması, sızma zeytinyağına göre daha açıktır. Riviera zeytinyağı özellikle yemek ve kızartmalarda ve her türlü soğuk yemeğin hazırlanmasında kullanılır.

Rafine Zeytinyağı

Rafine Zeytinyağı

Ham rafinajlık zeytinyağının, fiziksel yöntemlerle rafinasyonu sonucu elde edilir. En fazla %0.3 asit içerir. Oldukça hafiftir.

Rafine zeytinyağı, sebzelerin marine edilmesinde, fırında ve ocakta kızartma yapmak için kullanılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu