Şömine Temizliği Nasıl Yapılmalı?

Mekanları ısıtmak için kullanılan şömine, yıllardan beri evlerde mimari bir yapı öğesi olarak kullanılmaktadır.

Şömineler evlerin yalnızca salonlarında yer almaz, salon haricinde ev dışında ve avlularda dekoratif amaçlarla kullanılmaktadırlar. Şömine kullanırken şömine ögelerinin temizliğine dikkat edilmelidir.

Şömine Bacası Temizliği

Şömine temizliğinde bacalar büyük önem taşımaktadır. Yangın tehlikesi ve zehirlenmeye karşı baca temizliğine dikkat edilmelidir.

Şömine ilk kez yakıldığında kuvvetli bir vakum oluşur. Bu vakum sayesinde bacada birikmiş kurumlar dışarı atılır. Şöminelerde baca çapı, sobalara göre daha geniş olduğundan kurum tutma oranı sobalara göre daha azdır. Ancak şöminelerin ağzı açıktır, bu sebeple pek çok etki oluşabilir.

Baca temizliği konusunda profesyonel bir ekipten yardım alınması önerilir. Şömine bacasını çelik fırçalarla temizleyen ekipler, vakumlu kurum makinesiyle de şömine içine düşen vakumları temizlerler. Baca üstleri kuşların yuva yapabildikleri yerler olduklarından, buralarda tamir ve tadilat yapmak da gerekebilir.

Şömine Camı Temizliği

Şöminelerin önüne vitro seramik camlar konmaktadır. Bu camlar ısıya oldukça duyarlıdır. Şömine önlerinde cam yerine pirinç delikli levhalar da tercih edilebilir.

Şömine camı temizliği, şöminenin kullanım sıklığına göre değişir. Şömine haznesinin tasarımından dolayı camlar kolay kolay is tutmaz. Hava deliklerinden hazne içerisine giren hava, cam ile alev arasında bir perde vazifesi görür.

Gerektiğinde hafif nemli bir bezle camları silebilirsiniz.

Şömine Haznesi Temizliği

Hazneyi temizlerken öncelikle tüm külleri küllüğe düşürmeniz gerekir. Sonra küllüğü çekip çıkarın, içindeki külleri boşaltın. Hazne içinde kalan külleri su ile temas ettirmeden temizlemelisiniz. Bu işlem için elektrik süpürgesi kullanabilirsiniz.

Şöminenin hiç kullanılmayacağı ilkbahar – yaz döneminde şöminede hiç kül bırakmamalısınız. Sonbahar ve kış aylarında ise haznenin içinde bir miktar kül bırakmanız şöminenin daha kolay tutuşması için faydalı olabilir.

Haznesinin dış kısmı demir pik dökümdür. Bu kısım silinirken paslanmaması için kuru bez tercih edilmelidir.

Sürekli yanan haznelerde oluşan beyaz ve kalıcı tortuyu temizlemeye çalışmamalısınız. Bu tortu tabakası zararsızdır. Ayrıca hazneye yanıcı ve ateşe dayanıksız boyalar sürülmemelidir.

Şömine temizliği, özen isteyen bir iştir. İstenmeyen bir durumla karşılaşmamak için düzenli olarak yapılması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu