Şömine Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kış deyince akla ilk yağan kar ve şömine gelir. Şömine almaya karar verdiniz. Seçiminizi neye göre yapmalısın? Nelere dikkat etmelisiniz? 

Şömine alırken dikkat edilmesi gereken, bazı önemli noktalar bulunuyor. Kışın gelmesi ile beraber, bacalar temizletilir ve kontrol ettirilir.  Şömine için, en az iki yıl bekletilmiş kuru odun alınır.

Şömine alırken, garantisi ve üretim belgesi olmayan taklit ürünlerin alınmaması önerilir.  Şömine satın alınan yerden, ürüne ait TSE ve CE belgelerinin istenmesi tavsiye edilir.

Şömine alındıktan sonra kurum için,  uzman bir firmadan destek alınması önerilir. Özellikle havaya karbon monoksit gazı salınımını en aza indirmek ve yakut tasarrufu sağlamak için,  çift yanma sistemli haznelerin tercih edilmesi önerilir.  Bu sayede, kullanışlı bir şömineye sahip olunur.

  • Şömine almaya karar verdiyseniz ilk olarak evinizin dekorunu göz önünde bulundurmalısınız. Tarzınızın klasik, modern, minimalist ya da nostaljik olması oldukça önemli.
  • Eğer şömine koymak istediğiniz odada baca yoksa dert etmeyin. Klasik modellerin yanı sıra odadan odaya taşınan bacasız şömineleri de tercih edebilirsiniz.
  • Sorun yaşamak istemiyorsanız, şömine satın almadan önce bir mimarla görüşebilirsiniz. Bacanın yeri, evin yapısı, ısı dağılımı hakkında konuşup, şömine seçiminizi ona göre yapmanızı öneririz.
  • Şömine alırken kapalı ya da açık sistem olacağına önceden karar verin. Kapalı sistem şömineler, odun tüketimini ve hava kirliğini azaltırlar. Açık sisteme göre, daha az bakıma ihtiyaç vardır ve daha avantajlıdır.
  • Eğer açık sistem şömine kullanacaksanız, kıvılcım sıçramasını önlemek için, önüne telden yapılmış bir paravan ya da cam koyabilirsiniz. Güvenlik açısından pek uygun olmadığı için gece yatarken söndürülmesi gerekmektedir.
  • Şöminenizi yakmak için odun, doğalgaz, likit ya da elektriği seçebilirsiniz.

Şömine Nasıl Seçilir?

Şömine seçerken dikkat edilmesi gereken birtakım unsurlar vardır. Bunlar, şu şekilde sıralanabilir:

  • Şömine satın alırken, garanti ve üretim belgesi olmayan taklit ürünlerin alınmaması gerekir,
  • Bu belgelerin yanı sıra, şömine satın alınan yerden TSE ve CE belgelerinin istenmesinde fayda vardır,
  • Özellikle havaya karbon monoksit gazı salınımının en aza indirilmesi ve yakıt tasarrufu sağlanması için, çift yanma sistemli haznelerin tercih edilmesi gerekir,
  • Şömine alındıktan sonra kurulumu için, muhakkak bir uzman firmadan destek alınması önerilir.

Isıtma sistemi bakımından pratik ve tasarruflu olan şömineler, aynı zamanda evinizde şık bir dekor da oluşturacaktır. Siz de, bu bilgiler ışığında alacağınız bir şömine ile hem ısınabilir,  hem de dekoratif görüntüsü ile evinize şıklık katabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu