Bitkiyi çoğaltmanın yöntemleri

Bitki çoğaltmada dallarından köklendirerek çoğaltma yönteminde başarısız olmamak için dikkat edilmesi gereken noktalar var. Bitkileri çoğaltmak için uygulayabileceğiniz yöntemler:

Hem ev hem de bahçe bitkilerinde geçerli olan şartlar, bitkilerin sağlıklı çoğaltımı için oldukça önemlidir. Özellikle ağaç ve çalı türleri ile iç mekanda yavaş gelişen, uzun ömürlü süs bitkileri için bu koşullara dikkat etmek gerekir.

Çoğalta sırasında başarısız olunmasıyla ilgili başlıca şikayetler şunlardır: Çelikle çoğaltmada tüm şartlar sağlandığı halde köklenme olmaması, çabucak çürümeler, köklenme olsa bile tutmamaları, tutsalar bile hiçbir gelişim göstermemeleri.

Tohumla çoğaltma, vejetatif çoğaltma, ayırma ile çoğaltma, doku kültürü ile çoğaltma ve klon ile çoğaltma gibi yöntemlerle bitkiler çoğaltılabilir. Tohumla üretim yapacaksanız, tohumların taze olmasına dikkat edin. Tohumlar kadar çiçeğin sulanması da önemlidir. Sularken , çiçeklere su gelmemesine özen gösterin. Çiçek üzerinde kalan damlalar kaliteyi düşürür ve mantar hastalıklarına neden olabilir.

Fotosentez Önemli

Bitkilerin loş ve esintisiz ortamda bırakılmaları fotosentez yapamamalarına sebep olur. Bu durumda bir bitkide köklenme olsa bile gelişim görülmez. Esinti, aydınlık, doğru toprak ve yeterli ısı ile bitki için gerekli koşullar oluşturulmalıdır.

Zaman

Çoğalta zamanı da önemlidir. Bitkilerin verimli ve sağlıklı çoğaltılabilmesi için gelişim dönemi takip edilmelidir. Bitkinin hangi mevsimde, hangi sıcaklıkta aktif olduğunu öğrenerek çoğaltma zamanı belirlenmelidir.

Azotla Besleme

Bitki son bir yıl içerisinde azot oranı yüksek gübre ile beslenmişse, çelikle köklenme ihtimali düşüktür. Köklenme olsa bile çürüyebilir. Azotlu gübre gerçek toprak ile birkaç sebze için uygundur. Süs bitkilerinde kullanılmamalıdır. Normal gübreler, eşit ağırlıklı bitki besinleri bitkilere ihtiyaç duydukları azotu fazlasıyla temin eder.

Mineral Eksikliği

Bitkilerin kuvvetsiz toprakta yetiştirilip bitki besini verilmeden, esintisiz yerlerde tutularak sağlıklı fotosentez yapmaları engellenerek, güneşten mahrum bırakmak gibi hatalar güçsüz kalmalarına sebep olur. Bu da çoğaltılmalarını güçleştirir.

Bitkilerin Çoğaltılmaya Hazırlanması

Çoğaltmak istediğiniz bitkiyi sevdiği taze bir toprağa dikmeli ve yıl boyunca aşırıya kaçmadan düzenli aralıklarla beslemeli, yeterli esinti ve güneşli ortam sağlamalı ve sağlıklı gelişimini takip etmelisiniz.

Her bitkinin çelikle ya da kökten ayırmayla üretim şekli ve zamanı farklıdır. Fakat her iki yöntemde de şunlara dikkat edilmelidir: Son bir yıl boyunca ana bitkinin gereken şartlarda gelişim göstermesi, gelişirken hiçbir mineral / element eksikliği çekmemesi, hastalıklara parazitlere maruz kalmaması gerekir.

Bitkileri çoğaltırken, uygulayacağınız yöntemin detaylarını öğrenin.

Bitkileri Çelikle Çoğaltma

Evdeki bitkilerinizin çelikle üretimi ile ilgili genel bilgiler.

Çelikle üretim ana bitkiden alınan canlı dal veya yaprak gibi çeliklerle yeni bitki üretilmesidir. Ana bitkiden alınan çeliğin alt ucu bıçakla bir yana eğimli olarak kesilir. Bu çelik boyunun bazı bitkilerde özellikle belli uzunlukta olması gerekir; 8-12 cm gibi. Yaprak çeliklerinde ise mutlaka sap olmalıdır.

Ana bitkiden alınan çelik birkaç gün boyunca temiz suda bekletilir. Daha sonra uygun ve iyi nitelikli toprağa dikilir. Bol bol sulamak sureti ile kök salması sağlanır.

Etli-sulu bitkilerden alınacak çeliklerin açık ucunun kahverengiye dönmesi için birkaç gün açık havada bekletilmesi gereklidir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu