Evde Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Evde petek temizliği yapın. Peteklerin tam kapasite çalışması için temizlenmesi gerekiyor. Peteklerim iyi ısıtmıyor diyorsanız temizliği ihmal etmeyin. İşte önerilerimiz.

Soğuklar başladı, kış kapıda. Evinizi kışa hazırlarken kalorifer peteklerini de ihmal etmemelisiniz. Peteklerden maksimum oranda verim alınabilmesi için bakımlarının düzenli olarak yapılıyor olması gerekir. 

Evde petek temizliği çok önemli. Filtreleri her ay temizleyin veya değiştirin. Bütün delikleri veya petekleri sık sık süpürün. Peteklerde suyun ısınmasıyla birlikte kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı ile yıkama yaparak kireç, korozyon ve su taşları temizlenebilir. Bu işlemin ardından ısıtma sistemi temiz su ile yıkanır. Yıkama işleminin sonunda sisteminize koruyucu kimyasal eklenerek sisteminizin bir daha kireç ve su taşı tutması engellenir.

Petekleri Kontrol Edin

Kat kaloriferinin çalıştırılmadan önce kontrol edilmesi gerekir. Kontrol sırasında yapılması gereken işlemler ise, şunlardır:

  • Kat kalorifer sistemini çalıştırmadan önce, su bağlantısı, gaz bağlantısı ve elektrik bağlantısını kontrol edin.
  • Açma – kapama düğmesinin kapalı konumda olmasına dikkat edin.
  • Bağlantı parçalarını kontrol edin ve kaçak olup – olmadığından emin olun.
  • Sigortanın sağlamlığını kontrol edin.
  • Termostatı en düşük konuma getirin.
  • Cihazın hava alma ağzının açık olmasına özen gösterin.
  • Zehirlenmeyi önlemek için baca sensörünün bağlı olması gerekir.

Kat kaloriferlerini kullanmaya başlamadan önce yapacağınız kontrollerle olası gaz kaçağı sorununu önleyebilirsiniz.

Ekonomik Isınma İçin İpuçları

Doğal kaynakların tükenmesiyle birlikte her geçen gün artarak önem kazanan enerji verimliliği, çevre odaklı önlemleri ön plana çıkardı.

Çevre odaklı yaklaşımla, çevreyi korumak amacıyla  atmosfere daha az karbondioksit salımı yapan ürünlere rağabet arttı. Bunun yanı sıra yüksek verim ve enerji tasarrufu sağlayan yenilenebilir enerjiler ve alternatif sistemler önem kazanıyor.

Ev içi tüketimde tasarrufa yönelim, yalnızca enerji verimliliği ve çevre koruması için değil, ekonomik sebeplerle de önem kazanıyor. Ekonomik ısınma için, satın alacağınız ısıtma sistemlerinin özelliklerine de dikkat etmeniz gerekir.

  • Sıcaklığın çok yükseltilmesi, odadaki havanın kurumasına sebep olur. Oda sıcaklığını 10 derece düşürmek yakıt tüketiminde tasarruf sağlar.
  • Yoğuşmalı kombiler %40’a varan tasarruf etmenizi sağlar.
  • Güneş enerjisi ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerjiler ve alternatif sistemlerle hem tasarruflu hem de çevrecidir.
  • Isıtma sistemi satın alırken hem kurulum hem de kullanım maliyetlerini hesap etmelisiniz.
  • Düşük gaz basıncı, düşük voltaj ve düşük su basıncında çalışabilen kombileri tercih etmelisiniz.
  • Kombinin elektronik olması ve oda sıcaklığını hassas biçimde kontrol edebilmesi gerekir.
  • Kombinin tam güvenlik sistemine sahip olması ve servis hizmetlerinin kaliteli olması, kombiler açısından en önem taşıyan konular arasında yer alır.
  • Isıtmada termostatik radyatör vanaları kullanılmalıdır.
  • Radyatör seçerken, odalardaki camların altını tam kapatacak şekilde radyatör seçmek homojen ısı dağılımı sağlayacaktır.

Siz de bu bilgiler ışığında alacağınız ısıtma sistemleri ile tasarruf sağlayabilirsiniz.

Kalorifer temizliği
Kalorifer temizliği

Evde Petek Temizliği

Petekleriniz iyi yanmıyor veya üst tarafı sıcak oluyor, alt tarafı soğuk kalıyorsa tesisatınıza bakım yaptırmanız gerekir. Petek temizliğini yılda 1 sefer, özellikle kışa girmeden yaptırmalısınız.

Şebeke sularının kireçli olması dolayısıyla radyatörlerin su geçiş kısmı tıkanır ve ısı problemleri ortaya çıkar. Sıcak suyun yeterli hızda sirkülasyon yapmaması radyatörlerin verimli çalışmamasına sebep olur.

Peteklerde suyun ısınmasıyla birlikte kireç ve su taşı oluşur. Temizleme kimyasalı ile yıkama yaparak kireç, korozyon ve su taşları temizlenebilir. Bu işlemin ardından ısıtma sistemi temiz su ile yıkanır. Yıkama işleminin sonunda sisteminize koruyucu kimyasal eklenerek sisteminizin bir daha kireç ve su taşı tutması engellenir.

Peteklerin ya da peteklere geçiş yapan boru hatlarının temizlenmesi ve tıkanıklığın açılması gerekir. Bunun için çeşitli yöntemler vardır.

  • Radyatörler tek tek sökülerek tazyikli su ile temizlenebilir. Bu yöntemde radyatöre giren oksijen paslanmaya sebep olabilir. Ayrıca sadece radyatörler temizlenmiş olur, boru hatları tıkanık kalır.
  • Kimyasal madde ile de evde petek temizliği yapılabilir. Bu yöntemde de kalitesiz kimyasal kullanılması durumunda sorun ortadan kalkmamış olacaktır.
  • Makine ile de petek temizliği yapılabilir. Bu yöntemde de kimyasal madde kullanılmaktadır.

Petek Temizliğinin Faydaları

  • Peteklerde meydana gelen tıkanmaları önler.
  • Kombinin daha verimli ve daha rahat çalışmasını sağlar.
  • Tesisat kirliliğinden ortadan kalkacağından kombilerin arıza yapma riski azalır.
  • Isınma sorunu çözülmesi faturalara da yansır.

Petek bakımınızı düzenli olarak ve muhakkak uzman birine yaptırmalısınız.

Petek Aralarındaki Tozlar Nasıl Temizlenir?

Petek aralarında oluşan tozlar peteğin iyi çalışmasını engeller, bu sebeple petekler kullanılmaya başlamadan önce temizletilmelidir. Petek aralarındaki tozlar nasıl temizlenir?

Soğuklar başladı, kış kapıda. Evinizi kışa hazırlarken kalorifer peteklerini de ihmal etmemelisiniz. Peteklerden maksimum oranda verim alınabilmesi için bakımlarının düzenli olarak yapılıyor olması gerekir.

Petek temizliği profesyonel kişilerce yapılmalıdır. Bunun için tesisatçılardan yardım almalısınız.

Petek Arası Temizleme Yöntemleri

  • Hava kompresörü ile aradaki tozlar temizlenebilir.
  • Peteğin üstündeki ızgara sökülerek üstten silinebilir.
  • Petek tamamen sökülüp banyoda su tutularak yıkanabilir.

Buharlı Petek Arası Temizliği Nasıl Yapılır?

Buhar makineleri ile petek hiç sökülmeden ortalığı temizlenebilir. Üstten buhar vererek petek aralarındaki kir aşağıya doğru akıtılır. Bu işlem sonucunda petek daha iyi çalışacağı için doğalgazdan tasarruf edebilirsiniz.

Petek Temizliği Gerekli mi?

Öncelikle peteğin daha iyi çalışabilmesi ve daha verimli yanması için petek temizliği gereklidir. Her yıl kullanmaya başlamadan önce petek temizliği yapılamlıdır.

Bunun yanı sıra sağlık açısından da gereklidir. Peteklerde biriken tozlar özellikle astım hastaları için tehlike arz eder. Daha sağlıklı bir hava için de petekler temizlenmelidir.

Peteklerde meydana gelen tıkanmaları önler. Kombinin daha verimli ve daha rahat çalışmasını sağlar. Tesisat kirliliğinden ortadan kalkacağından kombilerin arıza yapma riski azalır. Isınma sorunu çözülmesi faturalara da yansır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu