Mutfakta Pratik Ölçü Birimleri

Yemek yaparken tariflerden faydalandığınız olur. Böyle durumlarda tarifteki ölçü birimleri aklınızı karıştırıyor olabilir. Ölçüyü doğru ayarlayamazsanız pişirdiğiniz yemek istediğiniz gibi olmaz.

Yemek hazırlığı başlı başına bir mesai gerektirir. Tarife, yapılışa sıra gelene kadar malzemelerin hazırlanması da önemli bir ayrıntıdır.

Öncellikle yemeğe başlamadan evvel, pişireceğiniz yemek ile ilgili hazırlıkları yapmalısınız. Malzemeleri yıkayın, soyun, kesin ve ölçün. Zamanınızı verimli kullanın. Yemeğin bazı bölümlerini önceden hazırlayabiliyorsanız hazırlayın.

Tuz ve biberi ocağınızın yanında ufak birer kapta tutun. Bu sayede yemek pişerken, tuz ve biberle tatlandırabilirsiniz. Yemeği iyi ve yeterli derecede tatlandırın. Özellikle tuz ve biberi çok ya da az kullanmayın.

Yemek pişirdiğiniz alanda bir kap bulundurun. Bu kaba yemeği pişirirken meydana gelen kef ya da diğer fazlalıkları toplayabilirsiniz.

Hazırlığın ardından ise sıra malzemelerin ölçülerine gelir. İyi yemek pişirmek için, tariflerdeki tartı ve ölçülere dikkat etmek gerekir. Göz kararı pişirilen yemeklerin ağız tadıyla yenilebilmeleri ancak tesadüfe kalmış bir iştir.

Evlerde daima terazi bulundurmak mümkün olmadığından tam 250 gr su alan bir bardak, tam 75 gr su alan kahve fincanını ve 25 gr su alan çorba kaşığı ölçü olarak kabul edilmiştir. Şunu belirtmek gerekir ki; bilhassa yağlar ölçülürken bunların kaşıktan taşar bir vaziyette olmamasına dikkat edilmelidir. Malzeme ölçü kabının hizasında ve silme olarak ayarlanmalıdır.

Bunun yanı sıra bazı malzemeler evinizde bulunmayabilir. Yapılacak tarifte farklı bir malzeme varsa,  bu durumda neyin yerine ne kullanılabileceği bilmelisiniz.. Örneğin tarifteki,  1 çay kaşığı baking soda yerine 1 çorba kaşığı kabartma tozu; 30 gram çikolata yerine 3 çorba kaşığı kakao; 1 çorba kaşığı mısır nişastası yerine 2 çorba kaşığı un; 2 yumurta sarısı yerine 1 bütün çırpılmış yumurta kullanılabilir.

Bunlara ek olarak ayrıca, 1 çorba kaşığı sirke yerine 1 çay kaşığı limon suyu; 1 bardak buttermilk yerine 1 bardak süt; 1 bardak kek unu yerine 1 bardak elenmiş un; 1 bardak esmer şeker yerine 1 bardak toz şeker kullanılabilir.

Mutfakta Pratik Ölçü Birimleri:

Ölçü birimleri

Ölçüleri doğru kullanarak daha lezzetli yemekler yapabilirsiniz. Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu