Mutfak Dekorasyonu

Mutfak dekorasyonu yaparken mutfağınızın kullanışlı ve konforlu olması gerektiğini göz önünde bulundurun. Mutfağınızı pratik hale getirin.

Mutfakta hakim olmasını istediğiniz rengi kullanın. Geniş mutfaklarda ada kullanın. Ortada yer alan geniş ada, yemek masası olarak da kullanılabilir. Mutfak dolaplarının ve adanın rengini seçerken, daha ağır renkler ve motifler seçmeniz, mutfağınızın oturma odası gibi görünmesine yardımcı olacaktır.

Mutfağınızdaki duvarlar canlı renklerde ise, açık renk dolaplar kullanmanız, duvarların rengini ortaya çıkaracaktır. Açık renkli dolaplar, sade ve şık görünümüyle mutfağınızda dekoratif bir görünüm sağlayacaktır.

Ankastre mutfaklarda, daha nötr renkler kullanın. Ankastrenin gri rengi, koyu renk dolaplarla birleştiğinde karanlık bir hava yaratabilir. Mutfağınızda göz yorucu bir görünüm oluşmaması için, açık ve nötr renkleri tercih edin. Mutfak çeşitlerine ve modellerine göre renk seçimi yaparak, mutfakta daha keyifli vakit geçirebilirsiniz. 

Hayalinizdeki mutfak eski tarzda ya da modern bir mutfak olabilir. Tercihinize göre, bembeyaz, rengarenk, ahşap, paslanmaz çelik ya da taş malzemeler kullanabilirsiniz. Kendi tercih ve ihtiyaçlarınıza uygun bir dekorasyonla hayalinizdeki mutfağı yaratmanız mümkün.

Mutfak her evi yuvaya dönüştürebilme gücüne sahip, yaşayan bir alan. Mutfak dekorasyonu ne kadar doğru planlanırsa, mutfakta geçirilen zaman da o kadar uzun ve keyifli olur. Mutfağın canlı ve yaşam dolu olduğu bir ev, sımsıcak bir yuvaya dönüşür.

Arzu edilen mutfak stili, kullanılacak malzemeler, mutfağın büyüklüğü gibi faktörler mutfak dekorasyonu ile ilgili kararları da direkt olarak etkiler. Mutfak planlaması yaparken, mutfağın büyüklüğüne bağlı olarak, misafirlerin ağırlanacağı, sohbet edilecek bir oturma grubunun bulunduğu bir mutfak ortamı da tasarlanabilir.

Geniş mutfaklar için ada kullanın. Mutfağın büyüklüğü ve konumuna göre doğru adayı seçip, doğru şekilde konumlandırın. Adada ve tezgahta olmak üzere iki tane evye kullanın. Böylece iş yaparken, evye için mutfakta koşuşturmak zorunda kalmazsınız, her an elinizin altında olmuş olur.

Beyaz eşyalarla mutfak dolabı arasında kalan bölümlere, boyutunu önemsemeksizin, küçük bölmeler yaptırın. Bu bölüme, tepsi, sirke, baharatlık gibi küçük ve dar malzemelerinizi yerleştirebilirsiniz. Mutfağınızda hakim olan renge uygun olarak yemek takımı seçin. Rengarenk takımlar, mutfakta görüntü kalabalığına neden olabilir. Mutfağınızdaki pencereyi dekoratif tüllerle süsleyin. Bu şekilde pencereniz, daha şık ve sevimli hale gelecektir.

Mutfak Modelleri

Mutfak Dekorasyonu Fikirleri

Mutfak Sakinleri: Mutfağı planlarken, evde yemek pişirecek kişi sayısı, çocuk sayısı ve mutfakta misafirlerin ağırlanıp, ağırlanmayacağı gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Mutfak Planı: Mutfakta çalışırken mutfak araç gereçlerinin, lavabonun, tezgahın ve genel anlamda çalışma alanının yerleşimi büyük önem taşır. Mutfak dekorasyonunda amaç; yürüme mesafesini azaltmak, depolama ve çalışma alanını arttırmaktır.

Yüzeyler: Mutfak dekorasyonunda kullanılacak malzemenin seçimi, mutfağın ve evin karakterini belirler. Mermer, paslanmaz çelik, seramik, cam gibi farklı malzeme alternatiflerinden sizin kullanımınıza ve zevkinize en uygun olanını seçmeniz, daha sonraki süreçte mutfakta rahat çalışabilmenizi mümkün kılar. Dolap, tezgah, mutfak araç gereçleri ve yer, malzeme seçiminin uygulanması gereken alanlardır. Mutfak malzemelerini seçerken, malzemenin bakım ve temizliği hakkında detaylı bilgiye sahip olmanız da doğru karar vermenizi kolaylaştırır.

Depolama: Mutfakta yeterli depolama olması, tezgah üstlerinin boş ve çalışmaya hazır olması anlamına gelir. Açık depolama, malzemeler düzenli bir şekilde yerleştirilmiş ise, tercih edilebilir. Alt dolaplar ve adalar, hem depolama alanı, hem de çalışma alanı sağlar. Bir kiler için yer varsa, mutfağa gerçekten katma değer katar.

Modern Mutfaklar

Işıklandırma: Mutfakta genel ışıklandırmanın yanı sıra, lavabo, ocak ve çalışma alanlarının üzerinde bölgesel ışıklandırma bulunması da fayda sağlar. Genel ışıklandırmanın kısılabilir olması da mutfakta farklı yaşam zamanlarının oluşturulabilmesini mümkün kılar. Mutfağın bol gün ışığı alıyor olması da daima bir avantajdır.

Yerler: Mutfakta yerlerin malzeme ve rengini planlarken, estetik görünüm kadar, kullanım rahatlığı ve temizlik kolaylığı da önem taşır. Yerlerde kullanılacak malzemenin üzerinde uzun süre boyunca ayakta kalınabilir olması gerekir. Olası dökülmelerde kolayca temizlenebilir ve hemen leke göstermeyecek olması da tercih edilmelidir. Mutfaktaki farklı alanlar için farklı malzeme alternatiflerini de değerlendirebilirsiniz.

Mutfağın doğru şekilde planlanması ve dekore edilmesi, mutfakta çalışmayı büyük ölçüde keyifli ve kolay bir hale dönüştürebilir. Kullanım rahatlığı kadar, yaşam alanı olarak da planlanan bir mutfak, evin en keyifli bölümü haline gelebilir.

Mutfak Dekorasyonunda Gül Deseni

Mutfakta gül deseni uygulayarak, ortama canlılık katmak mümkündür. Mutfaklara enerjik dokunuşlar, gül desenli ürünler veya da taze güller ile yapılabilir. Örneğin; 5 çayı için kullanılacak fincanlarda ya da peçetelerde gül deseni kullanılabilir. Aynı şekilde, katlı kurabiyelik, demlik, pastalık ve saklama kutularında da bu desen tercih edilebilir.

Mutfak masasında kullanılan örtüde ya da sandalyelerin üzerindeki minderlerde gül deseni kullanılabilir. Ancak, minderde gül deseni kullanılması planlanıyorsa, masa örtüsünün sade bir renk tercih edilmesi önerilir. Bu sayede, daha şık bir görünüm elde edilerek, oluşabilecek karmaşık görüntü engellenir.

Mutfak önlüğü, mutfak perdesi ve kurulama bezleri gibi tekstil malzemelerinde de gül deseni kullanılarak, ortamda sıcak, samimi ve hoş bir etki yaratılabilir.

Siz de, bu öneriler ışığında, mutfağınızda ister pastel tonlarda, ister capcanlı renklerde gül desenli ürünler kullanabilir ve enerjinizi arttırabilirsiniz.

Mutfağınızdaki dekorasyon bütünlüğünü sağlamak için, sadelik ve şıklıktan yana seçimler kullanın.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu