Kesme Tahtası Nasıl Temizlenir?

Mutfakta sık kullanılan gereçlerden biri olan kesme tahtasının özel bakıma ve temizlenmeye ihtiyacı vardır.

Kesme tahtalarında kullanıma bağlı olarak zamanla bakteriler üreyebilir. Bu bakteriler kesilen malzeme vasıtasıyla yemeklere de aktarılabilir. Bunu engellemek için kesme tahtalarını düzenli olarak ve doğru şekilde temizlenmesi gerekir.

Her kullanım sonrası temizleme işlemi bakterilerin yok edilmesinde yeterli olmaz. Kesme tahtalarının  her 2-3 haftada bir, özel olarak temizlenmesi gerekir.  Malzemelerinizin temiz olmasını ve kesme tahtanızın temiz kalmasını istiyorsanız önerilen işlemleri 2-3 haftada bir uygulamalısınız.

Kesme tahtaları

Et kesimi: Et kesimi için etrafında kanal bulunan bir tahta seçilmelidir.

Ekmek dilimlemek: Ekmek dilimlemede kullanılan bıçaklar tahtada çizikler oluşturacağından, ekmek dilimlemek için ayrı bir kesme tahtası bulundurulmalıdır.

Soğan ve sarımsak için: Soğan ve sarımsak kokularının diğer yemeklere bulaşmasını önlemek için de ayrı bir kesme tahtası kullanabilirsiniz.

Kesme Tahtası Temizleme

Kesme tahtası nasıl temizlenir?

Kesme tahtaları, plastik ya da ahşap malzemeden üretilmektedir. Kesme tahtaları kullanıma bağlı olarak zamanlar aşınırlar. Bıçak kullanımından dolayı tahtanın yüzeyinde kesikler oluşur. Bu kesiklerde bakteri üreyebilir.

Bakteri üremesini engellemek ve malzemelerin temiz kalmasını sağlayabilmek için kesme tahtanızı düzeli olarak temizlemelisiniz.

Gerekli malzemeler

  • Limon
  • Tuz

Temizlenişi

1 tatlı kaşığı tuzu kesme tahtasının üzerine serpin. Limonu ikiye kesin ve kestiğiniz limonun bir parçasının suyunu, serptiğiniz limonun üzerine sıkın. Diğer parça limonu kullanarak tahtayı ovun.

Bir süre bekledikten sonra tahtayı sıcak su ile iyice durulayın.

Düzenli aralıklarla bu yöntemi kullanarak kesme tahtanızda hijyen sağlayabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu