Evde Yetiştirilebilecek Çiçekler

Çiçeklerin bir kısmı yoğun emek ister, bir kısmını ise fazla zaman ayırmadan yetiştirebilirsiniz. Evde yetiştirilebilecek çiçek çeşitleri nelerdir?

Açelya Değişik renklerde ve bol çiçekli olan Açelya, güneşten hoşlanmaz. Kış aylarında aydınlık, yaz aylarında gölgede yetiştirmelidir. Derin değil ama geniş bir saksıda bulunması gerekir. Aşırı sıcaklığı sevmediklerinden hassas olurlar ve bu nedenle toprağı sürekli nemli olmalıdır. Açelya çiçeği, akşamları yapraklarına su serpilerek sulanmalıdır.

Begonya Beş cinsi bulunan bitkinin soğanlı olanını saksıda yetiştirmek iyidir. Sarkık dallı olanları, asma saksılara dikilir. Soğanlı begonyayı, saksıya çok az üzerinde toprak kalacak şekilde ekin ve filizlenene kadar fazla sulamayın. Suyu çok seven bir bitki olan begonya, temmuz ayından kasım ayına kadar sürekli çiçek verir. Dikimini gerçekleştirdiğiniz begonyayı, sıcak yerde tutarsanız erkenden çiçek verebilir. Bitki kuruduğunda ise soğanını atmayın, kuru kum içinde dursun serin bir yerde saklayın.

Dua çiçeği Düzenli olarak bitki gübreleri ve özel sıvı gübreleri ile yetişen bitki, nemi sever ve gölgelik alanlar onun için uygundur. Bir salon bitkisi olan dua çiçeği, Haziran ve eylül ayı arasındaki zamanda büyür. Bu dönem, bitkinin gübrelenmesi için önemlidir. Haziran ve eylül ayı arasındaki dönemde, haftada bir kez, yapraklı bitkiler için olan gübreler verilmelidir. Kışın da ayda bir kez gübreleme yeterlidir. Nemli ortalı seven bitki, yazın bolca su ister, yapraklarına da bol bol su püskürtülmelidir. Kışın su azaltılmalı, toprağın kuramamasına dikkat edilmelidir.

Fesleğen Saksıda yetiştirilen güzel kokulu bir ottur. Bitki, kendisine has kokusuyla haşereleri, bulunduğu yerden uzak tutar. Dokunulduğunda elinizde hoş bir koku bırakır. Toprağı seven bitki, bol suyu ve güneşi sever. Derin ve ağzı geniş bir saksıda yetiştirilmesi iyidir. Fesleğen, bahar ayında ekilir ve kısa zamanda filizlenir. Düzenli sulanan bitki, yaz ortasında çiçek açar.

Menekşe Işı seven menekşe çiçeği, direk güneş ışığından korunmalıdır. Çiçeklenmesi için olabildiğince fazla ışık görmesi gerekir, ama bu ışık direk güneş ışınları olmamalıdır. Bu ışıklandırma hafif bir sabah güneşi gören bir pencere önü, yapay ışık, filtrelenmiş güneş ışığı veya lamba ışığı olabilir. Çok fazla emek isteyen menekşenin düzenli bakımı şarttır. Toprağı ne sıcak ne de soğuk olmalıdır. Açelya’nın aksine bu bitkinin yapraklarına kesinlikle su değmemelidir. Alttaki haznenin su dolması durumunda iki veya üç hafta sulamaya ihtiyaç kalmaz.

Camgüzeli Güneş gören, aydınlık ve havadar bir yeri seven camgüzeli, adından anlaşılacağı üzere cam önlerinde veya balkonda yetiştirmek için idealdir. İlkbahar ve yaz mevsimlerinde, ayda bir ya da iki kez sıvı gübre verilmesi çiçeği güçlendirir. Dikkatli sulanmalıdır, aşırı su çürütebilir. Sulama esnasında yapraklarını su serpilerek ıslatılmalıdır. Mevsim sonunda bozulan camgüzeli çiçeğinin saksısını ise değiştirmenize gerek yoktur.

Küpe çiçeği Dış mekanların bitkisi olan küpe çiçeğini evde yetiştirmek istiyorsanız, onun için en uygun yer balkon veya terastır. Çiçek, kışın dahi içeriye alınmamalıdır. Kızgın güneş altında yaşabilse de rüzgar alan bir yer, verimli yetişmesine neden olacaktır. Yani yazın yarı gölge, kışın aydınlık bir ortam ister. Sık sık yapraklarını ıslatırsanız, uzun ömürlü olur. Toprak tamamen kurumadan sulama yapılmamalı, kışın çok az su verilmeli ancak tamamen kurumamasına da dikkat edilmelidir.

Sardunya Bahçelerin ve saksıların vazgeçilmez bitkisi sardunya, dış mekân bitkisidir. Sıcağı seven sardunyalar, kışın donabileceği için aydınlık ama ısıtılmayan yerde olmalıdır. Yani kapalı balkon ve teraslar, bitki için uygundur. Bitkinin saksını iki yılda bir değiştirebilirsiniz. Susuzluğa dayanan bitkinin, toprağı iyice kuramadan sulama yapılmamalıdır. Kışın ise toprağı kuru bırakılmalıdır.

Ortanca Bir gölge bitkisi olan ortanca, farklı renklerde bulunur. Rengini ise toprağındaki asit türüne göre alır. Farklı gübre karışımları ile rengarenk ortancalar yetiştirebilirsiniz. Ortanca’nın budama mevsimi ilkbahardır. Geniş saksı kullanılmalı, çiçeklenme bitince değiştirilmelidir. Suyu çok sevdiğinden toprağını daima nemli tutmanız gerekiyor ve bitkiye kesinlikle kireçli su verilmemelidir.

Orkide Çok narin bir bitki türü olan orkidenin bulunduğu ortamın ısısına ve bitkinin sulamasına çok dikkat edilmelidir. Direkt güneş ışıklarından uzak tutulmalıdır. Evde uygun ortam ve şartlar ayarlanmalı, bol ışık alan yerler ve havadar yerler tercih edilmelidir. Kışın ise yapay ışık, çiçeğin yetişmesi için yeterli olacaktır. Floresan lambalar, bu durumda yeterlidir. Ancak, ışığı direkt bitkiye değil de, başka bir yerden bitkinin üzerine yansıyabilecek şekilde yerleştirmek gerekir. Çünkü orkideler, tepeden gelen ışıktan daha çok hoşlanırlar. Sulamada ise memba veya yağmur suyu kullanılmalıdır. Sulama ise akşamları değil, sabahları yapılmalıdır. Çiçekleri dökülen orkidenin sapları, dipten değil üsten budanır. Budama için ölçü 3-4 boğum olmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu