Evde Petunya Bakımı

Petunya çiçeği güneşi seven, balkon ve pencere önlerinde saksılarda yetiştirilebilen dış mekan süs bitkileridir. Evde petunya bakımı ile ilgili tüm bilgiler. Petunya bakımı nasıl yapılır?

Patlıcangiller familyasından petunyanın otuz beş türü vardır. Petunyanın anavatanı Güney Amaeirka kıtasıdır. Patlıcangillerden olan Petunya, güzel kokulu doğal türlerinden sayısız kültür türü elde edilmiş bir bitkidir. Bu güzel ve hoş kokulu çiçekler pembe, beyaz, sarı, kırmızı, turuncu ve leylak rengi gibi çeşitli renklerde olabilir ve üzerilerinde süsleyici çizgiler de görülebilir. Petunyalar en fazla 25-30 cm boy alır. Yalın görünüşlü yeşil yaprakları vardır.

Petunya Çiçeği Nasıl Yetiştirilir?

İlkbaharda havalar ısınmaya başlayınca gelişimleri hızlanır. İlkbahardan itibaren ayda ir defa bitki besini verilmelidir. Toprak çok kurumadıkça sulanmamalıdır. Toprağın ıslaklığı tamamen gidince sulanmalıdır. Yaz aylarında ise toprak kupkuru olmadan sulanmalıdır.

Petunya tohumla üretilir. Tohumları toprak yüzeyine serpip üzerine de toprak serpin. Ardından su fısfıslayarak sulayın. Güneşli yerde en geç iki haftada çimlenir. Fideler 6-8 yapraklı olunca ayırıp seyrek olarak dikin. Tutuklarından emin olduktan sonra tepelerinden kırpın, böylece çok dallı olurlar.

Güneş sever. Günde en az 5 saat güneş görmelidir. Toprak seçmez. Susuzluğa dayanıklıdır, fakat toprağın üzeri uzun süre kupkuru kalmamalıdır.

Petunya çiçeği yetiştireceğiniz yerin en az günde 6 saat güneş alması önemlidir. Saksıyı yerleştireceğiniz yeri buna göre seçmelisiniz.

Petunya Bakımı

Su: Petunyalara düzenli olarak ve makul seviyede su, aksatmadan verilmelidir.

Toprak: Petunyalar için standart bahçe toprağı yeterlidir.

Gübre: Petunya çiçekli dönemindeyken ayda iki kere standart sıvı gübre verilir.

Işık: Petunyalar güneşli ve bol ışıklı ortamları sever.

Isı: Petunyalar ılık veya sıcak ortamları sever. Soğuktan olumsuz etkilenirler.

Saksı Değişimi: Bir yıl sonunda bitkinin görüntüsü bozulduğu için bir yıllık bitki işlemi gören petunyaları için saksı değişimi söz konusu değildir.

Petunyaların solmuş çiçekleri temizlenmek suretiyle, çiçek açışı hızlandırılır. Petunyaları çoğaltmak için minik tohumları kullanılır. Petunyalara nadiren yaprak bitleri ve sümüklüböcekler dadanırsa, uygun bitki koruma ilacı kullanılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu