Alkollü Kokteyl Nasıl Yapılır?

Alkollü kokteyl mi hazırlayacaksınız? Yılbaşı gecesi, doğum günler, yıl dönümleri, ev partileri… evde her özel gün için kokteyl barını kendiniz hazırlayın.

Evde özel bir kutlama ya da parti yapmayı düşünüyorsunuz? Mükemmel bir içki barı hazırlayın. Alkollü içeceklerin yer alacağı barda enfes kokteyller servis edin.

Bir catering firmasından yardım almayacaksanız içeceklerin organizasyonu için gerekli hazırlığı yapın. Ev partilerinde yiyecek ve içeceklerin sunumu olduğu kadar miktarı da önemli. Gelecek kişi sayısına göre yeterli miktarda içecek bulundurun. Alkollü kokteyllerin miktarını misafirlerinizin tutumuna göre belirleyin. Kesinlikle sadece alkollü içeceklerden oluşan bir bar hazırlamak yeterli olmaz. Bazı misafirleriniz alkol almayabileceğini aklınızda bulundurun. Onlar için de alkolsüz kokteyl hazırlayın.

Alkollü kokteyl hazırlığı
Alkollü kokteyl hazırlığı

Alkollü Kokteyl Hazırlığı

  • Eğer evinizde yoksa içecekleri, bardakları, buzları ve buz kovalarını kokteylden bir hafta önceden sipariş edin.
  • Servis tepsilerinizi hazırlayın, tepsilerin sayısı yetersizse tepsi satın alın.
  • Kokteyl peçetelerini, tepsi örtülerini ve masa örtülerini birbirine uyumlu seçin.
  • Tüketilecek kokteylleri ve alkol miktarını misafir sayısına göre belirleyin. Ve yeterince olduğundan emin olun.
  • Şampanya ya da köpüklü şarabın bir şişesinden altı kadeh içki elde edilir.
  • Kokteyl hazırlarken kendinizi iki, en fazla üç seçenekle çeşitle sınırlayın.
  • Seçeceğiniz içkilerden biri votka-cin ailesinden, diğeri viski-konyak ailesinden, sonuncusu da tekila ve rom içkiler ailesinden osun.
  • Daveti planlarken içki içmeyenler, araba kullanacak olanları ve çocukları da hesaba katın.
  • Bir kokteylde kişi başına ortalama 4-6 fingerfood tüketilir. Bu göz önünde bulundurularak örneğin, 2 saat sürecek 25 kişilik bir kokteylde 150 fingerfood’a ihtiyaç duyacaksınız.
  • Fingerfood’lar için yemesi zor, dökülen, damlayan, dağılabilen tarifleri kullanmaktan kaçının.
  • Fingerfood’ları hazırlarken ya da hazırlatırken gelecek konuklarınızın vejeteryan olabilme olasılığını da göz önünde bulundurun.
  • Kokteylde servis edeceğiniz içecekleri bir hafta öncesinden sipariş vermeyi unutmayın.
  • Evinizdeki servis tepsilerini kontrol edin.
  • Masa örtülerini, alkollü kokteyl peçetelerini ve tepsi örtülerini birbiriyle uyumlu seçmeye özen gösterin.
  • Eğer bir catering şirketiyle anlaşmayı düşünüyorsanız, servis başlamadan önce şef ve garsonlarla konuşup neler istediğinizi bildirin.

Kokteyl Hazırlama Malzemeleri

Kokteyl Karıştırma Bardağı: Karıştırarak yapılan kokteyller için kullanılır. Yaklaşık 70-80 cl hacminde ağzına doğru genişleyen cam bir bardaktır. Üzerinde standart içecek reçetelerine uygun tarifler bulunur.

Kokteyl Çalkalama Kabı (Shaker): Birbirine iyi bir şekilde karıştırarak yapılması gereken kokteyller için kullanılan çalkalama aracıdır. Üç çeşidi vardır. Birincisi üç parçalı çalkalama kabı, diğeri iki parçadan oluşan Boston stili çalkalama kabı ve alt kısmı karıştırma bardaklı cam gövdeli çalkalama kaplarıdır.

Süzgeçler: Üç çeşit süzgeç vadır. Bunlar: Helezonlu kokteyl süzgeci (hawthorn strainer), julep süzgeci, tel süzgeç.

Kokteyl Kaşığı: Kokteyl yapımında ölçü ve karıştırma aracı olarak kullanılan meal kaşıktır. Genel olarak ağız kısmı çay kaşığından biraz daha geniş uzunluğu 20-25 cm olan bir kaşıktır.

Hindistan Cevizi Rendesi: Kokteyllerin üzerine Hindistan cevizi, çikolata gibi maddeleri rendelemek için kullanılan küçük metal bir rendedir.

Mikser: Hızlı ve çabuk karıştırılması gereken içecekler ile kar ya da buzla hazırlanacak içeceklerin karıştırılması için kullanılan bir araçtır. Karıştırma sırasında bardağı yavaş bir şekilde aşağı yukarı hareket ettirmek içkinin daha iyi karışmasını sağlar.

Blender: İçinde dönen bıçakları olan, tüm malzemeleri birbiriyle karıştıran ve malzemeleri kıyarak sıvı ile birlikte homojen hale getiren bir alettir. Özellikle milkshake (meyve, dondurma ve süt karışımı) içeceklerin hazırlanmasında çok kullanılır.

Meyve Sıkacağı: Katı meyvelerin ve her türlü narenciye türlerinin suyunun sıkılması için kullanılır.

Buz Makineleri: Şebeke suyuna bağlı küçük küp buz yapmaya yarayan elektrikle çalışan makinelerdir.

Buz Kırma Makinesi: Elektrikle ve el gücü ile çalışan çeşitleri vardır. Büyük parça buzları kırmaya ve talaş buz haline getirmeye yarayan makinelerdir.

Ölçü Kapları: 

İçeceklerin porsiyonlarını ve miktarlarını ölçmek için kullanılan çeşitli şekil ve büyüklükteki kaplardır.

  • Jigger: Kelime anlamı küçük içecek bardağıdır. Amerikan ölçü kabı olarak kullanılmaktadır. 1 jigger 4.2 cl gelmektedir. Türkiye’de içecek bankolarında yaygın olarak jigger ölçü kabı kullanılır. Bu ölçü kabı Avrupa’da ve Türkiye’de birbirine yapışık bir tarafı 2 cl diğer tarafı 4 cl gelen çift taraflı bir metal kap olarak kullanılmaktadır.
  • Mezür: Üzerinde cl ya da cc’lere göre ayrılmış çizgiler bulunan silindir şeklinde bir kaptır, camdan yapılmıştır. Cl=1 santilitre=1/100 litre, cc (kübik santilitre, 1 santilitre küp=1/1000 litre)
  • Pony (Onz): Onz küçük bir bardak olup 2.8 cl’dir. Jjiggerde olduğu gibi onz’unda çift taraflı olanı vardır. Küçük tarafı 2.8 cl, büyük tarafı 5.6 cl olarak ölçü kabı şeklinde de kullanılır.

Shut (Şat): Shut, birbirinden ayıran, ilişkiyi kesen anlamına gelmektedir. İçecek bankolarında kullanılan shutlar 2 cl veya 4 cl hacminde boşluklara sahiptir. İçeceğin bu boşluğa dolmasıyla bağlantıyı keser ve istenen miktarda içeceğin bardağa akmasını sağlar.

Alkollü kokteyller
Alkollü kokteyller

Hangi İçki Nasıl Servis Edilir?

Her alkollü kokteyl farklı bardaklar servis edilir. Kadehler temiz olmalı. Kadehi servisten önce soğutun. Eğer içkiyi buz ile servis edecekseniz önce buzu koyun, sonra içkiyi koyun. Buzsuz servis edilen içkinin kadehi önceden soğutulmalıdır.

Kadehi soğutmak için kısa bir süre buzlukta tutun. Kadehin içine buz koymak da bir diğer yöntem. İçki ikramından önce buzları boşaltıp içkiyi koyabilirsiniz. Isınmaması için kadehi sapından tutarak servis edin.

İçki ikramında kadeh altlığı kullanın. Böylece kadehe dokunmamış olursunuz. İçki ikramında kontrast renklerden faydalanabilirsiniz.

Viski: Viskiler çoğunlukla su ya da sodalı su ile karıştırılarak içilir. İskoçlar malt viskileri konyak yerine içerler. Buz kullanmazlar. Amerikalılar çok buzlu içki içme adetine sahiptir. Buz içkinin tadını değiştirdiğinden, tercih edilmez. Meşrubatlarla kokteyl olarak da içilirler.

Cin: Cin ya kokteyllerin taban içkisi olarak ya da tonikle servis edilir. Tonik, buz ve limon dilimi ile servis edilir.

Vodka: Vodka soğuk ve sade içilebildiği gibi, herhangi bir meşrubatla karıştırılarak da içilmektedir. Ruslar genelde yemeklerin yanında sek içerler. Buz kullanılmaz. Bunun yerine şişeler serin bir yerde tutulur. Yanında havyar yenilebilir.

Brandi: Brandi yemeklerden sonra ya da yemeklerden önce herhangi bir meşrubatla veya sodalı su ile içilebilir. Fransızlar brandi servisinde lale tipinde uzunca ve ağız kısmı dar bardaklarda içmeyi tercih ederler. Serviste balon bardak da kullanılabilir.

Rom: Romlar çeşitli meşrubatlar karıştırılarak içilirler. Çoğunlukla kola tercih edilir.

Tekila: Meksikalılar bu içkiyi tuz ve limonla içerler. Sıcak domates suyu ile de içilir. Genellikle kokteyllerde kullanılır. Margarita en sık kullanılanlarındandır.

Likör: Likör bardaklarıyla servis edilir. Kahvelerde çeşni olarak kullanılmaktadır. İsteğe göre buzlu da içilebilir.

Rakı: Rakı, kendine has orta boy, ince bardağında su ve buz ile servis edilir. Yanında az meze yenmesi önerilir.

Kokteyl Yapımında Kullanılan Yardımcılar:

  • Buz: Parça buz, kar buz
  • Meyve suları
  • Bitterler

İçkilerin Servis Ölçüleri

İçki hesaplaması yaparken, bir şişeden kaç kadeh çıkacağını bilmeniz yararınıza olacak. Partide şampanya ya da köpüklü şarap servis edecekseniz, bir şişeden altı kadeh içki çıktığını unutmayın. Eğer alkollü kokteyl hazırlıyorsanız, kullandığınız içki miktarı biraz daha azalacağı için bir şişe ile sekiz kadeh içki hazırlayabilirsiniz. Votka ve cin sunacaksanız, bir şişeden 16 ölçü çıkarabilirsiniz. Bir şişe 70 cc’lik şaraptan 6 kadeh çıkar.

Bir kokteylde kişi başına ortalama 4-6 fingerfood tüketilir. Bu göz önünde bulundurularak örneğin, 2 saat sürecek 25 kişilik bir kokteylde 150 fingerfood’a ihtiyaç duyacaksınız.

  • Campari: 4 cl
  • Cin: 2 cl
  • Cynar: 4 cl
  • Fernet Branca: 2 cl
  • Konyak               : 2 cl
  • Likörler: 2 cl
  • Mader: 5 cl
  • Meyve Suları: 15 cl
  • Pernod               : 2 cl
  • Porto: 5 cl
  • Ricard: 2 cl
  • Rum: 2 cl
  • Schnapslar: 2 cl
  • Sherry: 5 cl
  • Tequila                : 2 cl
  • Underberg: 2 cl
  • Vermutlar: 5 cl
  • Vodka: 2 cl
  • Whiskey: 4 cl

Bardak Çeşitleri

Her kokteyl farklı kadeh seçimi gerektirir. Kadehlerin temiz ve çiziksiz olmasına özen gösterin. Kadeh içki servisinden önce soğutulmuş olmalıdır. Eğer içkiyi buz ile servis ediyorsanız, kadehin içine önce buzu, daha sonra içkiyi koymanız uygundur. Buzsuz ikram edeceğiniz içkilerde kadeh mutlaka önceden soğutulmuş olmalıdır.

Kadehi soğutmanın en iyi yolu; kısa bir süre için buzlukta tutmak ya da daha uzun süre boyunca buzdolabında tutmaktır. Bir diğer yöntem de, kadehin içini buz ile doldurmaktır. İçki ikramından hemen önce, kadehteki buzları boşaltıp, içkiyi doldurabilirsiniz. Kadehin parmaklarınızdan dolayı ısınmasını önlemek için, ikramı sapından tutarak gerçekleştirin. İçki ikram ederken, daima kokteyl peçetesi veya bir bardak altlığı kullanmak gerekir.

Anse Bardağı , Balon Bardak, Bira Bardakları, Collins Bardağı, Egzotik İçki Bardağı, Fancy Drinks Bardağı, Fantezi Bardak, Flip Bardağı, Franz Bardağı, Frappe Bardağı, Grog Bardağı, High Ball Bardağı, Irısh Coffee Bardağı, Konyak (Snifter) Bardağı, Kokteyl Bardağı, Likör Bardağı, Pimm’s Bardağı, Porto Bardağı, Pousse Cafe Bardağı, Punch Kabı ve Bardağı, Rakı Bardağı, Rickey Bardağı, Schnaps Bardağı, Sherry Bardağı, Sling Bardağı, Sour Bardağı, Şampanya Bardakları, Şarap Bardakları, Viski Bardakları.

Kokteyl Çeşitleri

  • Bowl: (Ziyafet Kokteyli)
  • Cobbler: Meyveli Kokteyli
  • Cold Punch: Ziyafet Kokteyli, Soğuk.
  • Coolins: Uzun İçki Kokteyli
  • Cooler: Serinletici Kokteyl
  • Crustas: Görkemli Kokteyl
  • Cup: Ziyafet Kokteyli
  • Daisy: Tatlı Lezzette Kokteyl
  • Egg Nog: Besleyici Kokteyl
  • Fix: Serinletici Sert Kokteyl
  • Fizz: Yumuşak İçimli, Serinletici Kokteyl
  • Flip: Besleyici ve Dinç Tutucu Kokteyl
  • Float: Hazmettirici Kokteyl
  • Frappe: Serinletici Kısa Kokteyl
  • Gimlet: İştah Açıcı Kokteyl
  • Grog: Isı Verici Kokteyl
  • Hot Punch: Ziyafet Kokteyl, sıcak.
  • Julep: Ferahlatıcı Kokteyl, egzotik.
  • Pick-Me-Up: Zindelik verici kokteyl
  • Puuf: Hafif İçimli Kokteyl
  • Rickey: Hafi İçimli, serinletici
  • Snagaree: Kan Yapıcı Kokteyl
  • Scaffa: Hazmettirici Kokteyl
  • Shrub: Tatlı İçimli, Uzun İçki Kokteyl
  • Sling: Serinletici Kokteyl, egzotik.
  • Smash: Ferahlatıcı Kokteyl
  • Sour: Ekşi İçimli Kokteyl
  • Special Fancy: Özel Hazırlanmış Kokteyl
  • Toddy: Hafif İçimli, Uzun İçki Kokteyl
  • Zoom: Hoş Kokulu Kokteyl
Alkollü kokteyl
Alkollü kokteyl

Kokteyl Nasıl Süslenir?

Kokteyl süslemek, sunumu zenginleştiren bir uygulamadır. Süsleme için meyve dilimleri, renkli karıştırma çubukları, şemsiyeler veya şeker parçaları kullanabilirsiniz. Bazı kokteyllerde daima aynı süsleme malzemesini kullanmak gelenektendir. Örneğin; mint julep kokteylinde her zaman taze nane kullanılır.

Kokteyl kirazı, alkollü kokteyl süslemek için en çok kullanılan malzemedir. Çekirdeği alınıp, içi kırmızı biberle doldurulmuş zeytin de popüler malzemelerdendir. Frozen ve kahve içeceklerinde dövülmüş krema kullanılması yaygındır. Çikolata aromalı kokteyller için ise çikolata veya çikolata şurubu kullanılabilir.

Kokteyl süslemenin püf noktası; içkinin tadı ile süslemek için kullanacağınız malzemeyi eşleştirebilmektir. Bu eşleştirme sadece tat olarak değil, renk olarak da doğru olmalıdır. Renk uyumu, şık bir sunum yakalamak için önem taşır.

Kokteyl süslemek için farklı malzemeler kullanılabilir; meyve dilimleri, renli karıştırma çubukları ya da şeker parçaları. Bazı kokteyllerde geleneksel olarak hep aynı malzeme kullanılsa da, genelde kokteyl süslemek yaratıcılığa bağlı olarak sınırsızdır. 

Kokteyl süslerken en sık kullanılan malzeme kokteyl kirazıdır. Kokteylin içine taneyle bırakılır. Misket limonu dilimleri, kornişon turşusu, biber, zeytin, kereviz sapı, hindistan cevizi gibi çeşitli garnitürler kullanılabilir. Traşlanmış çikolata ve çikolata şurubu da sık kullanılan süsleme malzemeleridir. Dövülmüş krema özellikle frozen ve kahve içeceklerinde sıklıkla kullanılır. 

Kokteyl süslemenin püf noktası kokteylin tadı ile garnitürün tadının doğru eşleştirilmesidir. Bu eşleştirmede tadın yanında, görüntü de önemli bir faktördür. 

Kokteyl Süsleme

Bayrak (Flag): Kokteyl kürdanına geçirilmiş meyveye verilen addır. En sık kullanılanlardan biri yarım çember şeklinde kesilmiş portakal dilimine kürdan ile tutturulmuş kokteyl kirazıdır. Kokteyl çeşidine göre, ananas gibi farklı taze meyveler de kullanabilirsiniz.

Frosting: Bazı kokteyller için kadehin ağzını şekere ya da tuza batırmak gelenektendir. Hazırlanan kokteyle bağlı olarak kadehin ağzı meyve dilimiyle, ekşi karışımla ya da suyla ıslatılır. Daha sonra kadeh, tabak içindeki tuz veya şekerin içine batırılır ve kadehin ağız kenarının ince bir şeritle kaplanması sağlanır.

Meyve Dilimi (Wedge): Wedge, yarım şekilde kesilmiş meyveye verilen addır. Alkollü kokteyl çeşidine göre uygun olacağını düşündüğünüz b meyveyi dilimleyin. Kokteyl kadehinin kenarına oturtmak üzere çember şeklinde bir meyve dilimi hazırlayın.

Şemsiye: Özellikle tropikal kokteyllerin üzerine konulan kağıt şemsiyeler hoş ve eğlenceli bir görünüm oluşturur. Kağıt şemsiyeler ile ilgili dikkat edilmesi gereken nokta; ıslandıkları takdirde, üzerindeki renklerin içkiye akmasıdır.

Twist: Twist, sadece trunçgil kabukları ile hazırlanır. Twist hazırlamak için, yıkanmış trunçgillerden bir meyvenin alt kısmını ve sap kısmını kesin. Meyvenin kabuğunu kesin ve ince şerit halinde hazırlayın. Bu ince şeridi tekli veya çiftli olarak kokteylin içine bırakabilir, ya da düğüm yaparak, kenarı dışarı sarkacak şekilde kokteylin içine koyabilirsiniz.

Kokteyl süslemek için öncelikle içkinin tadı ile süsleme malzemesinin uyumunu yakalamalı, daha sonra da estetik açıdan hoş bir görünüm elde etmelisiniz. Kokteyl süslemek, tamamen hayal gücünüz ve yaratıcılığınız ile sınırlıdır.

Keyifli ve eğlenceli bir parti için alkollü içkileriniz hazır. Afiyet olsun.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu