Aloe Vera Bakımı

Aloe vera bakımı nasıl yapılır? Aloe vera uzun ömürlü ve dayanıklıdır. Doğada birçok çeşidi vardır.

Aloe Vera yapraklarını belirli aralıklarla yeniler. Her ortama kolay uyum sağladığı için çokça tercih edilir.

Aloe Vera Bakımı Nasıl Yapılır?

Aloe Vera çiçeği direk gün ışığına maruz kalmamalıdır.Bolca gün ışını sever. Hızlı büyüyebilmesi için aydınlık yerlere ihtiyaç duyar. Gün ışığı aldığı yöne doğru eğilim gösterebilir. Gün ışığı almayan yönü belirli aralıklarla gün ışığına çevirilmelidir. Böylece çiçeğin bir yöne doğru eğilmesi engellenebilir.

Aloe Vera çiçeği az ışık aldığı zaman yeteri kadar beslenemez bunun için çiçeklerinde solma ve kararma meydana gelir.

Aloe Vera çiçeği, yazın haftada en az 2 kere, kış aylarında ise haftada 1 kere saksı üstten sulanmalıdır. Suyun tüm toprağa ulaşması gerekmektedir. Yazın sulama tekniğinde Pazartesi ve Perşembe günleri tercih edilebilir. Kışın ise sulama tekniğinde pazartesi günleri tercih edilebilir. Sulama esnasında kullanılan su kabı ölçeği hep aynı olmalı ve çiçeğe dökülen su saksının dibinde en fazla akşam sulamış isek, sabahleyin tabakta biriken su dökülmelidir. Böylelikle bitkinin toprağında koku ve haşerelerin oluşmasına engel olunacaktır. Sulamada temel kural bitkinin toprağı kurudukça su verilmesidir.

Aloe Vera çiçeği rüzgar akımı alan yerlerden uzak tutulmalıdır. Kış aylarında çiçeğin bulunduğu ortam sıcaklığı 14 ile 15 derecenin altına düşmemelidir. Rüzgar çiçeğimizi salladığı için bitkinin sapında oynamalar ve toprağın köküne hava akımın girmesine sebep vermektedir. Çiçek kapı ağzı ve pencere gibi açılan ve rüzgar alan yerlerden uzak tutulmalıdır.

Aloe Vera çiçeği dallarının üzerindeki çiçekler solduktan sonra solan yaprakları kesilerek budanmalı ve kesilen bölgenin içine hava akımının girmesine engel olmak için üzeri kapatılmalıdır.

Aloe Vera Yetiştirmek

Su: Aloelere yazın bolca su verilmelidir. Kışın suyu azaltılır. Aloeler nem oranı düşük ortamları sever.

Toprak: Aloeler zengin toprakları sever. Bahçe toprağına yanmış çiftlik gübresi, biraz kil, yaprak çürüntüsü ve kaba dere kumu karıştırılması önerilir.

Gübre: İlkbahardan sonbahara kadar aloe bitkisine ayda bir sıvı gübre verilmelidir.

Işık: Aloeler güneşli ve bol ışıklı ortamları sever.

Isı: Aloeler ılık ortamlarda tutulmalıdır. Kışın 5 santigrat derecenin altına düşülmemesi gerekir.

Saksı değişimi: Aloelerin kökleri saksıyı tamamen doldurmuşsa, saksıyı değiştirmek gerekir. İlkbaharda bir numara büyük bir saksı ile, yukarda açıklanan zengin karışımlı toprakla doldurulmak suretiyle, değiştirilir.

Aloeleri çoğaltmak için, tohumu, yandan süren piçleri ya da yaprak çeliği kullanılır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu