Dış Cephe Boyası Nasıl Seçilir?

Dış cephe boyaması, iç mekanlara kıyasla daha fazla ustalık gerektirir. Küçük rötuşlar dışında dış cephe boyasının profesyonel bir şekilde yapılması gerekir.

Mevsim geçişlerinde boya işleri de yapılmaktadır. Eğer binanızın dış cephesini boyatmak ve dış cephede yenilemek yapmak istiyorsanız dikkat etmeniz gereken birkaç detay var.

Dışarıdaki hava koşullarının da boya işini etkileyeceğini unutmayın. Rüzgarın fazla olması veya hiç olmaması, iskelelerde çalışmak zorunda olunması, genellikle açık renklerle çalışıldığı için hataları gizlemenin daha zor olması gibi koşullar dış cephe boyasını zorlaştıran faktörlerdir.

Kullanacağınız boyanın binanın yüzey durumuna uygunluğuna, hava şartlarına ve bölgenin iklimine uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

Dış Cephe Boyası Seçimi

Dış cephe boyası tercihinin doğru olması, binalarda uzun ömürlü koruma sağlayabilmek için önemlidir. Öncelikle seçilen boyanın, binanın bulunduğu bölge şartlarına uygun olması gerekir. Dış cephe boyası seçerken; hava şartları, zemin yapısı ve uygulama yapılacak yüzeyin durumu dikkate alınmalıdır.

Dış cephe boyasında olması gereken standart özellikler ise şunlardır: Boya, su buharı geçirgenliğine sahip olmalıdır. Bu özellik, binanın nefes almasını sağlar. Zorlu hava şartlarına karşı dayanıklı olması için, boyanın yüksek su itici özelliği bulunmalıdır. Boyanın, değişken hava koşullarından etkilenmemesi, kabarmaması ve çatlamaması gerekir. Ayrıca, uygulanacak olan boyanın renginin solmazlık garantisinin olması, UV dayanımının bulunması gerekir

  • Dış cephe boyanız, değişen hava koşullarından etkilenmemelidir. Çatlama, kabarma, dökülme gibi sorunlar yaratmamalıdır. Zorlu hava şartlarına dayanabilmesi için yüksek su itici özelliğinin olmasına dikkat etmelisiniz.
  • Binanızın nefes almasına son derece önemli bir detaydır. Boya seçerken, su buharı geçirgenliğini olup olmadığını kontrol edin. Su buharı geçirgenliğine sahip boyalar binanızın nefes almasını sağlar.
  • Boyanın kalitesine bağlı olarak, örtme gücü yüksek boyaları tercih etmelisiniz.
  • Dış cephe boyanızı uzun yıllar kullanmak istiyorsanız, boya alırken solmazlık garantisi olup olmadığını kontrol edin.
    Aşırı yağış alan iklimlerde ( Karadeniz, Akdeniz gibi ) öncelikli tercih neme dayanıklı boyalar olmalı. Bu da özel reçineli Verona Lite veya Veronasil gibi silikonlu dış cephe olmalı.
  • Aşırı yağış almayan ancak yoğun güneş ışınlarının olduğu iklimlerde dış cephe boyanızın neme dayanıklılığından daha önemlidir renklerin güneş ışınlarına dayanımı.
  • Aşırı güneşli ( sıcak iklimlerde ) koyu canlı renklerden mutlaka kaçınınız.
  • Dış cephede uygulama yapacağınız yüzeyin durumuda boya tipinizi etkiler. Düzgün ince sıva yapılmamış yüzeylerde de düz boyalar değil grenli boyalar seçilmelidir, alt yüzey hatalarını kapatır.
  • Boyanın kalitesini, dayanıklılığını, işçiliğin alt yüzey işlemlerinin en az %50 etkilediğini asla unutmayın ve doğru işçilik yaptırarak, doğru astarı kullanmalarını sağlayın.

Dış cephe duvar boyalarınızda, yosun, küf, mantar oluşmaması için ambalajlarında antifungi, antialgi ibaresi bulunan boyaları seçiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu