Bitki Tohumları Nasıl Elde Edilir?

Bitkiler tohumla nasıl elde edilir? Tohum, tohumlu bitkilerin çoğalmasını sağlayan üreme ve yayılma aracıdır. Bahçe bitkileri tohumlar ile doğal yollardan çoğaltılabilir. Bitkilerin kendi türünden yeni bitkiler meydana getirmek için üreme yoluyla meydana getirdiği oluşumlardan biri de tohumdur.

Sevdiğimiz ve yetiştirdiğimiz bahçe bitkileri, tohumlar ile doğal yollardan çoğalır. Bitki bakımını çok iyi becerebilenler bile, tohumların bakımı konusunda bazı yanlışlar yapabilir. Bu sebeple, tohumlarla ilgili birkaç noktaya dikkat edilmelidir.

Domates tohumu elde etmek için, çok olgunlaşmış bir domatese ihtiyaç duyulur. Bir kağıt havlu içinde tohumları sıkmak veya bir elekten geçirmek gerekir. Tamamen kuruyana kadar, tohumları oda sıcaklığında tutun ve daha sonra da tohumları, oldukça kuru bir ortamda saklayın.

Biber tohumu elde etmek için, olgunlaşmış, iyice kızarmış biberleri kullanın. Sebzenin içindeki tohumları çıkarın ve tamamen kuruyana kadar, oda sıcaklığında muhafaza edin.

Patlıcan ve bahçe yaban mersini tohumu elde etmek ise, biraz daha karmaşıktır. Çok olgun bir ürün seçilip tohumlar ayrıldıktan sonra, sabit sıcaklıkta bu tohumları kurutun. Önemli olan, bu sebzelerin tohumlarını çıkarırken sabırlı olmaktır.

Fasulye ailesinden soya ve bezelyenin tanelerini kendi içlerinde kurutmak daha sağlıklıdır. Türlerine göre bazıları daha çabuk kururken, bazıları daha yavaş kurur. Fasulyeler bu aşamada, kuru bir ortamda iyice havalandırılarak muhafaza edilmelidir. Kuruyan taneler, fasulyenin içinden çıkartılmalı ve zararlıları engellemek için, 24 ile 30 saat arasında buzdolabında saklanmalıdır. Ardından, normal oda sıcaklığında muhafaza edilebilir.

Marul tohumu elde etmek zordur. Birkaç marula, yeterince büyüyüp çiçek açana kadar müsaade edin. Marul tohumları, çiçeğin arasındaki kuru görünümlü yaprakların altındadır. Tohumları ayırmak için, bu yaprakları avucunuzun içinde biraz ovalayın.

Havuç, pancar, soğan, lahana gibi iki yıllık bitkiler, sadece yaşamlarının ikinci yılında tohum verirler. İlk sene tohum beklentisinde olmayın.

Bitkiler tohumla nasıl çoğaltılır?

  • Dikmek istediğiniz bitki için uygun bir saksı edinin.
  • Saksıya drenaj yapın. (Drenaj: Herhangi bir yapıdan, yapıya zarar verebilecek suyun doğal ya da yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan çalışmalara verilen isimdir.)
  • Drenajı uyguladığınız saksıyı organik toprakla doldurun. Toprak doldurma işlemi bittiğinde, toprağa elinizle bastırın.
  • Tohumları toprağın üzerine serpin.
  • Tohumun üzerine kalın olmayacak şekilde bir toprak koyun. Toprak koyduktan sonra elinizle üzerine bastırın.
  • Toprağa can suyunu verin.
  • Sulama işlemi tamamladıktan sonra, saksıyı çiçeğin yetişme özelliklerini göz önünde bulundurarak, uygun bir yere yerleştirin.

Eğer bahçenizde sebze yetiştiriyorsanız bir sonraki yıl da sebze ekebilmek için tohum elde edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu