Bitki Hastalıkları İle Nasıl Mücadele Edilir?

Bitkiler, çevresel faktörlerden kolayca etkilenir. Sulama düzeni, sulama zamanı, bitkinin bulunduğu yerin esintisiz olması ve toprak gibi faktörler bitkinin hastalanmasına sebep olabilir. Bakteri, virüs ve mantarlar bitkilere zarar verir.

Hastalıklar, ürün verimini etkilediği gibi çiçeklenmeyi de olumsuz etkiler. Yapraklarda şişkinlik, sararmalar, yaprakların renginin değişmesi, aşırı yaprak dökümü gibi hastalıklara rastlanmaktadır. Bu durumda etkili mücadele ile bitki zararlılarından en kısa sürede kurtulmak gerekir.

Bitki hastalıklarının sebepleri nelerdir?

  • Gece esintisinin olmaması en önemli etkenlerdendir.
  • Yoğun hava nemliliği ve çevre ıslaklığı da hastalığa sebep olur.
  • Yeterince rüzgar almayan kuytu bahçeler zararlılara davetiye çıkarır.
  • Ağır killi topraklar da hastalık için sebeptir.
  • Gereğinden fazla sulamak bitkinin çürümesine sebep olur.
  • Günde sadece birkaç saat güneş alan gölgeli yerler de zararlıları çağıran sebeplerdendir.
  • Bitkinin yeterince besin alamaması da savunma gücünün düşmesine sebep olur.

Bitki hastalıkları ile mücadele yöntemleri

  • Öncelikle ve en önemlisi yetiştireceğiniz bitkinin isteklerini öğrenmelisiniz. Hangi koşullarda daha sağlıklı büyüyecekse, o koşullar sağlanmalıdır.
  • Sulamaya özen göstermek gerekir. Sabahın erken vakitlerinde sulama yapılmalıdır. Gece ıslaklığı da olmazsa hastalıklar uzak tutulur.
  • Bitkilerin savunma mekanizmalarını hep dinç tutabilmek için bitkinin yeterli besini alabiliyor olması da oldukça önemlidir.
  • Klor, hastalık yapan bakterileri öldürür. Kloru giderilmemiş muşluk suyunu yapraklara püskürtme kabında sıkabilirsiniz.

Bitki Hastalıkları

Küflenme

Ev bitkileri

Sadece saksı toprağının üzerinde küflenme varsa, henüz erken demektir. Küfün yayılmasını ve bitkiye bulaşmasını engellemek için bitkiyi kökünden dikkatlice çıkarın. Saksıyı taze toprakla doldurup bitkiyi yeniden dikin.

Yeni toprağı sulamak için sprey kabı kullanabilirsiniz. Eğer yeni toprağı değiştirme imkanınız yoksa toprağın üstündeki topraklı bölgeyi alabilirsiniz. Ardından köke zarar gelmeyecek şekilde toprağı havalandırın.

Toz halinde beyaz küfler genellikle yaprakların üzerinde görülür. Bu küfü nemli bir bezle hafifçe silin. Bu süreçte çiçeğe fazla su vermeyin. Odanın iyi havalandırıldığından emin olun. Küflenme genellikle aşırı sulama ve havasızlıktan oluşmaktadır.

Bu küflenme siyah toz şeklinde olur ve bitki böcekleri nedeniyle oluşur. Küfleri bir bezle alın ve bitkiyi ilaçlayın. Sararan yaprakları da almanız gerekir.

Mantarlar

Ev bitkisi

Mantar hastalığı genellikle küçük kahverengi lekeler şeklinde görülür. Bu lekeler yapraklar ve bitkinin sapları üzerindedir. Bu hastalık bitkiler arasında geçiş yapabilir. Bu sebeple mantar gördüğünüz bitkiyi diğer bitkilerden ayırmalısınız. Mantar oluşan yaprakları temizleyin ve bitkiye fazla su vermeyin.  Mantar genellikle yaşlı yapraklarda oluşur.

Bitkiyi mantardan koruyabilmek için ilaçlama yapılabileceği gibi, bitkinin bağışıklık sistemi de güçlendirilebilir. İlaçlamalar, bitkinin toprağında bulunan faydalı mikroorganizmaların ölmesine neden olabileceğinden, bitkiyi olumsuz etkileyebilir. Bitkiyi esintili, ışık miktarı yeterli olan bir yere koymak, yeterli sulama yapmak ve toprağını beslemek etkili ir çözümdür.

Yaprak Biti

Yaprak biti

Bir litrelik suya ılık suya (40 derece) 5 yemek kaşığı arap sabunu ekleyin ve iyice çalkalayın. Bu karışımı bir püskürtme kanına koyun. Yaprak bitleri yaprakların alt kısımlarında bulunur. Hazırladığınız karışımı bu kısımlara püskürtün. Bu karışım yapraklarda larva oluşumunu engeller.

Bu karışımın bitkilere gündüz ve yağmurlu havalarda uygulanmaması gerekir. Karışımı akşamüstü, sabahın erken saatlerinde ya da yağmurlu havalara uygulamalısınız.

Uygulamayı düzenli bir şekilde yaparak yapraklarda larva oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Yapak bitini engellemenin en bir diğer yolu ise bulaşık deterjanı ile karışım hazırlamaktır. Bir litrelik suya ılık suya (40 derece) 5 yemek kaşığı bulaşık deterjanı ekleyin ve iyice çalkalayın. Bu karışımı bir püskürtme kanına koyun. Yaprak bitleri yaprakların alt kısımlarında bulunur. Hazırladığınız karışımı bu kısımlara püskürtün. Fakat bu yöntem organik bir yöntem değildir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu