Bahçelere Yaz Geliyor

Yaz aylarıyla birlikte bahçelere de renk ve canlılık geliyor. Yaz aylarında bitkilerinizin daha canlı ve sağlıklı görünmesi için düzenli bakım yapmanız gerekir.

Güneş ve sıcaklık, bizi olduğu kadar bitkileri de etkiliyor. Özellikle kuruma ve hastalık tehdidi ile karşı karşıya kalan bitkilerinizin yaz mevsimini sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Yaz ayları daha kurak geçebileceğinden tıpkı insanlar gibi bitikler de bu durumdan olumsuz etkilenebilir. Kuruma ve hastalık tehdidine karşı bitkilerinizin yaz mevsimini daha sağlıklı geçirebilmesi için bahçe bakımı tam vakti.

Bahçe Yaz Bakımı

Öncelikle düzenli bir sulama programı oluşturmalısınız. Bunun için, piyasada bulabileceğiniz sulama sitemlerini kullanabileceğiniz gibi, kendi sulama programınızı da oluşturabilirsiniz. Bahçe ve bahçe bitkilerinizi düzenli aralıklarla, eşit ve gereken miktarlarda sulayarak her daim canlı görünmesini ve yazı sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Bahçelerin büyük bölümü çimden oluşmaktadır. Bu sebeple çim bakımı son derece önemlidir. Çimin sağlıklı gelişebilmesi için sık sık sulanması gerekir. Bunun yanı sıra, üzerinde çıkan yabani otlar temizlenmelidir. Belirli aralıklarla çimi biçmeyi de ihmal etmemelisiniz. Daha sağlıklı çimler yetiştirmek isterseniz, azotlu gübre kullanabilirsiniz.

Yaz ayları içinde çiçeklenme dönemi sona eren çiçeklerin kuruyan dal ve çiçeklerinin budanması gerekir. Leylak gibi salon bitkilerini ise, beklemeden kesin.

Çiçeklenme dönemi biten bitkileri kökten ayırma yöntemi ile yeniden üretebilirsiniz. Begonya, glayör, yıldız ve kana gibi çiçeklerin üretimini yaz aylarının başında yapabilirsiniz. Suçiçeği olarak bilinen nilüferi ise, killi toprakla hazırlanan yerlere dikebilirsiniz.

Bahçe Sulama

Düzenli bir sulama programı oluşturmalısınız. Sulama sitemleri kullanabileceğiniz gibi, kendi sulama programınızı da oluşturabilirsiniz. Bahçe ve bahçe bitkilerinizi düzenli aralıklarla, eşit ve gereken miktarlarda sulayarak her daim canlı görünmesini ve yazı sağlıklı bir şekilde atlatmasını sağlayabilirsiniz.

Çiçekli bitkilerinizin solmuş çiçeklerini ve yapraklarını temizlemeyi ihmal etmemelisiniz. Bitkileriniz solmuş çiçeklerden kurtuldukça yeni çiçekler açacaktır. Haziran ayının gelişiyle güllerin çiçek açması yavaşlayacaktır. Budama yaparak güllerin çiçek açma sürecini hızlandırabilirsiniz.

Hastalıklı ve zararlılara yaz aylarında mutlaka dikkat etmelisiniz. Erken müdahale ederek hastalığın tüm bitkilerinize yayılmasını önleyebilirsiniz. Düzenli ilaçlama yaparak, bu sorunun önüne geçebilmeniz mümkün. Yaz aylarında ilaçlama yapmak için, havanın yağışsız, sıcaklığın düşük olduğu akşam saatlerini tercih etmelisiniz.

Bahçe Ara Ekimi

Ara ekim işlemleri için de en uygun zaman yaz başlangıcıdır. Çim alanlarınızda seyrelmiş ya da kurumuş yerler varsa, Haziran ayının bitiminden önce ara ekim işleminizi tamamlamış olmalısınız. Çimleri her hafta biçmeyi ihmal etmemelisiniz. Özellikle yaz aylarında biçilmeyen çimler, sıcaklığın ve güneşin etkisi ile sararıp kurur. Çimleri, 5 cm olacak şekilde budayarak, yazı canlı bir şekilde geçirmelerini sağlayabilirsiniz.

Çim gübrelemesinde azot oranı yüksek gübre kullanarak çimlerinizin daha gür ve sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Mantar hastalığına karşı ilaçlama yapmayı da ihmal etmemelisiniz.

Yaz aylarında rengarenk ve parlak bir görünüme bürünerek size huzur veren bahçenizi, iyi bir bakım programı uygulayarak hem yaz mevsimini atlatması hem de sonbahara hazır olması için güçlendirebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu