Bahçelerde Kış Hazırlıkları

Havalar soğumaya başladı. Yağışlar başlıyor. Bitkiler yapraklarını döküyor. Bahçenizi kışa hazırlama vakti geldi.

Yapraklarını döken bitkilerin sonraki mevsimlere canlı bir şekilde aktarılabilmesi için bakımlarını ihmal etmemelisiniz. Kışı sağlıklı geçiren bitki baharda canlanacaktır.

Kış aylarında yağış fazla olduğundan dolayı bahçelerde yabani otlar da çoğalıyor. Yabani otlar, bitkilerinizin besinine ortak olabilir. Bu sebeple bahçenizi sık sık temizlemeyi ihmal etmelisiniz.

Budama

Sonbahar mevsimi ağaçlara budama yapmak için en uygun zamandır. Bahçenizde bulunan ağaçların, bitkilerin fazla dallarını, hastalıklı kısımlarını budayın. Ayrıca budama işlemlerinizi kış mevsimine bırakmayın. Bitkilerin kesilen kısımları kış mevsiminde soğuğa maruz kalırsa zarar görür.

Aralık ve Ocak aylarında bitkiler uykuda olduğu için budama yapılmaz. Özellikle kamelya, açelya, orman gülleri ve yaprak döken manolya gibi mart ayında çiçeklenen çiçekler budanmaz.

Yeni Bitki Ekimi

Sonbahar mevsimi yeni bitkiler ekmek için oldukça uygun bir zamandır. Bazı bitkilerin mevsimlik ömürleri vardır. Soğuk havalarda ölen, kuruyan çiçeklerinizin, yerine yenilerini ekerek bahçenizi canlandırın.

Sulama

Kış aylarında sulamalar azaltılmalı ve ihtiyaca bağlı olarak yapılmalıdır. Ancak çatı altı ve saksılarda bulunan bitkilerin özellikle bu dönemde sulamaları ihmal edilmemelidir.

Çim Bakımı

Sonbahar mevsimi çimlerin kendilerini yenileyebilecekleri zamandır. Bu dönemde çimlerinize çim gübresi verin. Çim gübresi, yağan yağmurlarla karışarak çimlerinizin yeşermesini ve canlı olmasını sağlar.

Gübreleme

Kış ayları bitkilerin dinlenme dönemi olduğu için genellikle gübreleme yapılmaz. Yalnızca orta boylu bitkilerde ocak – şubat gibi kalitelerini arttırmak amacıyla gübre verilmelidir. Sadece ayda bir kere olmak üzere yeşil yapraklılara ve çiçekli bitkilere ayrı ayrı gübreleme yapılmalıdır.

İlaçlama

Kış aylarında bitkiler ve böcekler uykuda olduğu için aşırı bir ilaçlamaya gerek yoktur. Ancak baharda oluşacak hastalıklara karşı da önlem almak gerekir. Genellikle yaprak döken ağaçlarda ilaçlama yapılır.

Yer değişimi

Yarı gölge ve gölgede bulunan bitkilerin ayda bir kez ışıkta bulunan bitkilerle yer değişimi yapılmalıdır. Bitkiler 15 günde bir kendi ekseni etrafında ışık alan yöne doğru 180 derecelik bir açı ile çevrilmelidir.

Toprak havalandırılması: Her sulamadan önce, suyu sağlıklı alabilmesi için toprağın karıştırılması gerekmektedir.

Toprak ilavesi: İhtiyaca göre toprakları çöken bitkilere toprak ilavesi yapılmalıdır.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu