Kış Temizliği

Kış geldi, havalar soğuyor. Evlerde kış hazırlıkları başladı. Turşular kuruluyor, kışlıklar çıkarılıyor. Temizlik vakti de geldi.

Yağışlı havaların evinizi olumsuz etkilememesi için, öncelikle çatınızı onarın ve sızıntılara neden olabilecek yerleri tamir ettirin. Evinizin ya da binanızın dış cephesini elden geçirin. Mantolama sistemini kullanabilir, çatlak ve boyasız yerleri onarabilirsiniz. Böylece hem ısı yalıtımı, hem de ses yalıtımı sağlamış olursunuz.

Evinizin iç ve dış merdivenlerini de kontrol edip, trabzanları ve ufak tefek çatlakları onarın. Evinizin içindeki ya da dışındaki depolama alanlarına bir göz atıp, düzensizlikleri ortadan kaldırın ve kış için uygun hale getirin. İç mekanda, badana ve boya işlemlerinizi yaptırarak, hem kış temizliği yapmış olun, hem de mevsim renkleriyle dekorasyonu değiştirmiş olun.

Yorgan Temizliği

Yün Yorganlar: Eğer çamaşır makinesine sığabilecek ebatlarda bir yün yorganınız varsa, yorganınızı yünlü yıkama programında makinede yıkayabilirsiniz.

Eğer yorgan makineye sığmıyorsa, küvette yıkamalısınız. Küveti soğuk su ile doldurun ve yorganınızı 1-2 saat bu suda bekletin. Ardından suya, yünlü çamaşırlar için üretilen deterjanlardan 2 çay bardağı ekleyin ve iyice köpürtün. Yorganınızı iyice çevirerek yıkayın.

Bu işlemin ardından küvetteki deterjanlı suyu tahliye edin ve küveti temiz su ile doldurun. Yorganınız durulanana kadar temiz suda çevirin. Arından yorganınızı kurutun. Kullanmadan önce iyice kuruduğundan emin olun.

Pamuk Yorganlar: Eğer makineye sığacak ebatlarda bir yorganınız varsa, hassas programda yıkayabilirsiniz. Ardından uygun bir yere sererek kurutun, böylece pamuk bir alanda toplanmayacaktır.

Eğer yorganınız makineye sığmayacak gibiyse, tıpkı yün yorganda olduğu gibi küvette yıkayabilirsiniz.

Kuş Tüyü Yorganlar: İnce olduğu için çok yer kaplamayan kuş tüyü yorganları, hassas programda makinede yıkayabilirsiniz.

Elyaf Yorganlar: Elyaf yorganları da makineye sığabilecek gibiyse, 30-40 derecede yıkayabilirsiniz. Aksi durumda pamuk ve yün yorganlarda olduğu gibi küvette yıkamalısınız. Kullanmadan önce iyice kuruduğundan emin olmalısınız.

Kiler Temizliği

Kiler genelde evin en az uğranılan yeridir. Bu sebeple temizliği de mevsimsel yapılır. Kilerinizi temizlemek için büyük bir çöp kovası alın ve son kullanma tarihi geçmiş yiyecekleri atın. Son kullanma tarihi yaklaşıyorsa ve kullanmayacaksanız yine atın, çünkü kiler kalabalık olunca daha küçük ve basık görünür.

Baca Temizliği

Kışın ilk defa soba veya şömine yakmadan önce, bacaların iyice temizlenmesi gerekir. Bu işi kendiniz yapmanız zordur ve riskleri çok büyüktür. Bacada çıkacak küçük bir kıvılcım bütün evinizi kül edebilir. Bu sebeple bu konu için uzmanlara başvurmanızda fayda vardır. Baca temizliği, kış temizliğinin en önemli kısmını oluşturur.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu